De vereniging ‘Exlibriswereld’

In 1946 is deze vereniging, als “opvolger” van de in 1932 opgerichte Nederlandsche Exlibriskring (NEK), opgericht als onderdeel van de Wereld Bibliotheek Vereniging. Vanaf oktober 1986 is Exlibriswereld een zelfstandige vereniging met ongeveer 400 leden/abonnees, voornamelijk in Nederland, maar daarnaast onder meer ook in BelgiĆ«, Duitsland, Oostenrijk, de VS en Japan.

De vereniging wil in Nederland bekendheid geven aan de exlibriskunst onder meer door het organiseren van bijeenkomsten en tentoonstellingen en het uitgeven van een tijdschrift. Jaarlijks organiseert de vereniging een aantal ruilbijeenkomsten, die voor leden gratis toegankelijk zijn. De laatste jaren vinden deze afwisselend plaats in De Bilt, Valkenswaard en Fochteloo. Door het uitbrengen van ruil- en ledenlijsten worden de contacten tussen de leden bevorderd. Verder kan de vereniging bemiddelen bij het verstrekken van exlibris-opdrachten aan grafisch kunstenaars in binnen- en buitenland.

De vereniging stimuleert internationale betrekkingen tussen exlibrisverzamelaars, door deelname aan ruilbijeenkomsten in het buitenland, uitwisseling van exlibristijdschriften, bezoek aan Internationale Exlibriscongressen en contacten met zusterverenigingen in het buitenland. Naast het tijdschrift Grafiekwereld, dat vier keer per jaar verschijnt, ontvangen de leden regelmatig een premieprent.

Tegelijk met het tijdschrift verschijnt ook de periodieke Antiquariaataanbieding. Dit is een schriftelijke veiling van exlibris en andere kleingrafiek, exclusief voor leden. Langs deze weg kunnen leden, vaak tegen aantrekkelijke prijzen, interessante kavels kleingrafiek aan hun verzameling toevoegen.

Drie artikelen uit Grafiekwereld over de eerste 75 jaar exlibriswereld:
De eerste 25 jaar
De tweede 25 jaar
De laatste 25 jaar

Een film over de vereniging in de afgelopen 75 jaar, waarin ontwerpers en liefhebbers uitleggen wat hen boeit in deze kunst van kleine prenten.