Debora Geertruida Duyvis

Debora Duyvis

Debora Duyvis werd geboren te Amsterdam op17 februari 1886, waar zij van 1922-1918 leerling was aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten (teken-, schilder-, ets- en graveerklas), onder leiding van Prof. J.J. Aarts. Daarna maakte zij een studiereis van acht maanden naar Italiƫ. Zij werkte onder meer in Parijs, Bretagne, Corsica, Veere, Middelburg, Spanje en Amsterdam, waar zij op 29 oktober 1974 overleed.

Als grafisch kunstenares beoefende zij het tekenen, de houtgravure, het etsen, lithograferen en plaatsnijden.

In 1934 werd haar een hoogleraarschap aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam aangeboden, na de dood van Prof. J.j. Aarts, maar hiervoor bedankte zij. Wel had zij zitting in de jury voor de Prix de Rome voor grafiek.

Naast het vrije grafische werk ontwierp zij onder meer de Rode Kruispostzegel met het portret van Koningin Emma in 1927 en een huldigingsprent voor Koningin Wilhelmina. Behalve een serie exlibris heeft zij ook een aantal gelegenheidsgrafieken gemaakt, zowel voor zichzelf als in opdracht voor derden. Zij was lid van de Vereniging ter bevordering der Grafische Kunst (De Grafische).

Werk van haar is onder meer te vinden in het Rijksmuseum te Amsterdam, het Singermuseum te Laren en het Postmuseum te ‘s-Gravenhage.

Downloads:
Werklijst exlibris

Enkele voorbeelden uit het werk van Debora Duyvis (klik om te vergroten):