A.H. Schelling

Portret A.H. Schelling

Ir. A.H. Schelling, geboren te Stompwijk op 31 maart 1887 en februari 1945 vermoord te Neuengamme, nadat hij in Groningen op 15 november 1844 is gearresteerd.

Hij kreeg zijn opleiding aan de Technische Hogeschool te Delft, afdeling Waterbouwkunde. Na voltooiing van zijn studie trad hij in dienst bij de Provinciale Waterstaat in Groningen, waar hij onder meer verantwoordelijk was voor de bouw van bruggen en sluizen en de aanleg van kanalen.

Naast de techniek was hij ook sterk geïnteresseerd in de vormgeving en harmonische aanpassing aan de omgeving. In dat verband betrok hij ook kunstenaars bij zijn werk zoals bijvoorbeeld beeldhouwers, die opdracht ontvingen tot versiering van brughoofden.

Hij was gedurende geruime tijd voorzitter van het kunstgenootschap Pictura te Groningen, waar hij veel contact had met kunstenaars zoals Evert Musch. Hij boetseerde en was sterk geboeid door grafiek, hetgeen onder meer tot uitdrukking kwam in het opbouwen van een grote collectie exlibris.

Zelf maakte hij een klein aantal exlibris en gelegenheidsgrafieken, waarbij met name letters een belangrijke rol speelden. Geen van zijn bladen is gesigneerd of gedateerd.

Downloads:
Werklijst exlibris

Enkele voorbeelden uit het werk van A.H. Schelling (klik om te vergroten):