Pam Georg Rueter

Pam Georg Rueter
Pam Georg Rueter door Peter Lazarov

18-2-1906, Amsterdam – 10-9-1998, Amsterdam

Pam Rueter was afkomstig uit een kunstenaarsfamilie; hij was een zoon van Georg Rueter en Gerarda de Lang, zijn zussen waren Gerarda Rueter en Maria Hofker-Rueter, die getrouwd was met de kunstenaar Willem Gerard Hofker. De architect Theo Rueter was zijn oom.

Oorspronkelijk leerde Rueter het houtsnijden van zijn vader, maar studeerde later bij het Instituut tot Opleiding van Tekenleraren en daarna aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Daar hij eigenlijk acteur had willen worden, bleef het toneel hem toch trekken, hij speelde gedurende zijn leven in diverse amateurgezelschappen, waaronder het gezelschap Baat, dat voorstellingen gaf in de kelder van het Huis met de drie Spaarpotten op de Rozengracht in Amsterdam. Korte tijd was hij in Duitsland werkzaam als kostuum- en decorontwerper aan het Badische Landestheater in Karlsruhe.

Na zijn terugkeer in Nederland werd hij stoffenontwerper bij de linnenfabriek Van Dissel in Eindhoven. In 1930 werkte hij mee aan de bouw van het Hollandse paviljoen op de Wereldtentoonstelling in Antwerpen onder supervisie van de architect Wijdeveld.

In 1929 ontwierp hij zijn eerste ex libris. In de loop der jaren zou zijn productie op dit gebied uitgroeien tot meer dan 1000 stuks, met onder andere bloem- en diermotieven, maar hij ontwierp ook geboortekaartjes, boekbanden, nieuwjaarskaarten, bidprentjes en oorkonden. Ook illustreerde hij veel boeken. Als docent was hij werkzaam bij de Grafische School in Amsterdam, en hij was ook als docent verbonden aan de Technische Universiteit Delft.

Rueter was dertig jaar priester in de Vrij-katholieke Kerk, en in de Liberal Catholic Church International (een theosofisch genootschap) werd hij tot bisschop benoemd.

Downloads
Werklijst exlibris

Literatuur:

Pam G. Rueter, exlibris extract, met excuses en explicaties.
Door Pam G. Rueter
Uitgever Arethusa Pers, Baarn
Uitgebracht in januari 1978

Enkele voorbeelden uit het werk van Pam G. Rueter (klik om te vergroten):