Lou Strik

Lou Strik

8-12-1921, Eindhoven – 23-11-2001

Lou Strik was een Nederlandse graficus, grafisch ontwerper, illustrator, en tekenaar. Hij is een van de bekendste grafische talenten die Nederland in de vorige eeuw heeft voortgebracht.

Striks voorstellingen bevatten meestal een fantastisch karakter. Hij voelde verwantschap met de middeleeuwers Hieronymus Bosch en Pieter Bruegel en bewonderde eveneens de prenten van Giovanni Battista Piranesi. Waardering voor zijn vriend en collega M.C. Escher is terug te vinden in de architectonische grapjes die Strik in zijn prenten en waterverven toepaste.

Na zijn opleiding aan de kunstacademie in ‘s-Hertogenbosch verhuisde Strik naar Amsterdam, waar hij leerling werd aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten. Als leerling van Kuno Brinks specialiseerde hij zich in grafische technieken zoals de houtsnede, de houtgravure en de kopergravure. De houtgravure was zijn favoriete techniek. Hierbij wordt de voorstelling met een burijn in een blok hout gestoken. In 1952 won hij bij de Prix de Rome een 2e prijs voor grafische kunst.

Downloads:
Werklijst exlibris

Website:
Lou Strik.nl

Enkele voorbeelden uit het werk van Lou Strik (klik om te vergroten)