Jeanne Bieruma Oosting

Jeanne Bieruma Oosting

Geboren te Leeuwarden op 5 februari 1898, overleden te Almen, 14 juli 1994.

Haar eerste schilderlessen kreeg ze rond haar 16e jaar van Marianne Bleeker te Lochem, waar ze tot 1918 leerde werken met olieverf. Daarna ging ze twee keer per week met de stoomtram naar Deventer om er les te krijgen van Paul Bodifée, met wie ze voor het eerst de natuur in trok en daar schilderde. Op haar eigen verzoek sturen haar ouders Jeanne naar een meisjeskostschool in Bloemendaal, waar ze goed leerde aquarelleren van Frits Grabijn. Daarna volgde ze een opleiding aan de School voor Kunst en Kunstnijverheid in Haarlem en bleef ze Grabijn nog opzoeken voor zijn lessen. Ze moest al deze stappen in opleiding zwaar bevechten, omdat haar ouders niets zagen in een kunstenaarschap, waarmee ze in hun ogen haar huwelijkskansen zou verspillen. Daarna trok Jeanne naar Den Haag om les te krijgen van Albert Roelofs, de zoon van de Haagse School-schilder Willem Roelofs en een jaar later van Willem van Konijnenburg die haar de principes bijbracht van compositie, constructie en anatomie. Daarnaast volgde ze lessen op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

Vanaf 1929 vertrok zij naar Parijs, waar zij elf jaar zou blijven, waarna ze zich in de Jordaan zou vestigen, waar zij tot de hongerwinter blijft. Na de oorlog woont ze in een pand aan de Herengracht, waar ze tot 1960 blijft. Na de dood van haar moeder kan ze het zich veroorloven om een huisje in Almen te kopen, waar ze tijdens de zomers en vakanties verblijft.

Ze is met name bekend geworden om haar grafische werk, als een van de vernieuwers van de Nederlandse grafische kunst van de twintigste eeuw.[4] Het was bij de grafische kunstenaar in Parijs Stanley William Hayter waar ze voor de oorlog allerlei nieuwe varianten van de grafiek leerde, buiten de al opgedane gebruikelijke grafische technieken die ze in Nederland had verworven. Bij hem leerde ze wat de etskunst betreft een geheel nieuw domein, van het toepassen van ‘vernis mou’ en aquatint tot nieuwe mogelijkheden als blinddruk en reliëfdruk, waarbij vooral ook het zelf drukken een belangrijke rol speelde. Ook raakte ze door hem vertrouwd met de mogelijkheden van kleurgrafiek, waar ze zich overigens aarzelend en pas laat aan overgaf.

Downloads:
Werklijst exlibris

Literatuur:

Geen tijd te verliezen - Jeanne Bierume Oosting

Geen tijd te verliezen; Jeanne Bieruma Oosting 1898-1994
Auteur: Jolande Withuis
Uitgever: De bezige bij
Uitgebracht in: 2021
ISBN: 978 94 0315 101 4

Enkele voorbeelden uit haar werk (klik om te vergroten):