Joannes Petrus Josephus (Jan) Franken Pzn

Jan Franken Pzn

Geboren te ‘s-Gravenhage op 18 november 1896, overleden te ‘s-Gravenhage op 27 februari 1977.

J.P.j. Franken was leerling van de Academie voor Beeldende Kunsten te ‘s-Gravenhage van 1911-1915 onder leiding van Frits J. Jansen. Later kreeg hij voor het werken in hout nog aanwijzingen van Fokke Mees. Voor de rest vormde hij zichzelf.

Hij schilderde (o.m. portret en naakt), tekende en werkte van 1922-1936 ook veel in hout. Dat laatste betrof o.m. gelegenheids- en gebruiksgrafiek en boekillustraties. Hij was lid van verschillende verenigingen zoals de Haagse Kunstkring, de Vereniging tot bevordering van de Grafische Kunst, de Onafhankelijken (Amsterdam), Het Ned. Kunstenaarsgenootschap, Pulchri Studio (Den Haag) en de Ned. Federatie B.B.k. (erelid). In sommige daarvan bekleedde hij ook bestuursfuncties.

Les gaf hij o.a. aan de P.A. Mansvelten en Ch.J.C. Stolk. Werk van hem is o.m. te vinden in het Haags Gemeente Museum en het Singer Museum te Laren. In 1925 ontving hij de Willink van Collenprijs, in 1933 de eerste prijs bij een prijsvraag voor kinder Ex Libris. Voorts in 1933 en in 1935 eervolle vermeldingen bij Internationale Tentoonstellingen voor houtsnijwerken te Watschau.

Zowel zijn vader P.J.C. Franken als zijn neef Jan W. Franken Jzn waren schilder. Ter onderscheiding van de laatste signeerde hij meestal Jan Franken Pzoon.

Downloads:
Werklijst exlibris

Enkele voorbeelden uit het werk van Jan Franken Pzn. (klik om te vergroten):