Hua Shaoying

Op 14 oktober 2008 stroomde de grote vergaderzaal in het Milleniumhotel in Beijing in korte tijd helemaal vol. Het waren voornamelijk Chinese kunstenaars en verzamelaars, die gekomen waren voor
het XXXII Internationale FISAE Exlibriscongres.

Hua Shaoying, MT, 2012, Chinese draak.
Hua Shaoying, MT, 2012, Chinese draak.

Onder al die aanwezigen bevond zich ook Hua Shaoying. Zij was uitgenodigd door Shen Yanxiang, professor aan de Kunstacademie van Tianjin, om hem te vergezellen en behulpzaam te zijn bij het vertalen wanneer ze buitenlandse exlibrisverzamelaars en – kunstenaars zouden ontmoeten. Ik kende professor Shen van naam en ik kende zijn werk. Omdat ik zijn prentkunst bewonderde hadden mijn vrouw en ik hem een exlibrisopdracht gegeven. Dit exlibris, zo was ons meegedeeld, zouden we in Beijing in ontvangst kunnen nemen. Op een bepaald moment werden wij in het Engels aangesproken door een charmante jonge vrouw, die informeerde of wij tijd hadden om professor Shen te ontmoeten. Die ontmoeting heeft verstrekkende gevolgen gehad en heeft er toe geleid, dat wij tot nu toe een intensief contact hebben met Shaoying. Wij hebben haar na het congres reeds twee keer bezocht, zij heeft een tentoonstelling met onze exlibris georganiseerd en ze heeft bij ons in Gemert gelogeerd. Haar spontaniteit en haar hartelijkheid maken haar tot een zeer bijzondere vrouw.

Hua Shaoying werd in 1976 geboren te Tianjin en stamt uit een kunstenaarsfamilie. Haar vader is illustrator, haar moeder gaf kunstonderwijs op de universiteit en haar overgrootvader was een beroemd kalligraaf in Tianjin. Als kind zag ze thuis veel kunst en hoorde ook vaak over kunst praten. Zodoende heeft zij nooit iets anders willen worden dan kunstenaar.
Gelukkig kon ze na haar middelbare school gaan studeren aan de kunstacademie van haar woonplaats Tianjin waar ze in 2002 afstudeerde. Daarna koos ze voor een baan als docent grafische technieken aan de genoemde academie waar zij tot nu toe les geeft.
In 2003 kreeg ze een uitnodiging uit Duitsland om een jaar lang les te geven in Ludwigsburg bij Stuttgart.

Hua Shaoying, MT, 2012, exlibris voor Natalya Cernetsova.
Hua Shaoying, MT, 2012, exlibris voor Natalya Cernetsova.
Hua Shaoying, MT, 2011, exlibris voor professor Shen Yanxiang.
Hua Shaoying, MT, 2011, exlibris voor professor Shen Yanxiang.
Hua Shaoying, CGD, 2008.
Hua Shaoying, CGD, 2008.

Haar eerste exlibris maakte zij reeds tijdens haar studie op de academie, maar ze werd pas echt gegrepen door de exlibriskunst toen zij in 2008 deelnam aan het internationale exlibriscongres in Beijing. Het liefst maakt ze haar vrije prenten en exlibris in de zeefdruktechniek, omdat ze dan de mogelijkheid heeft om veel kleuren te gebruiken. Daarnaast past ze computertechnieken toe.

De natuur is voor haar de grote inspiratiebron. Levend in een miljoenenstad is de natuur voor haar een luxe. Nu ze een dochter heeft, vindt ze het ook leuk om thema’s uit sprookjes te gebruiken als onderwerp.

Momenteel speelt ze een belangrijke rol in de Chinese exlibrisclub. Zij is de schakel tussen haar land en de rest van de wereld. Dat betekent, dat er soms dertig mails per dag binnen komen die te maken hebben met de exlibriswereld. Maar ze vindt het prettig om haar landgenoten in contact te brengen met buitenlandse exlibriskunstenaars en –verzamelaars. Het is voor haar, sinds het exlibriscongres in Beijing, een groot genoegen om in de exlibriswereld te vertoeven.

Hua Shaoying, S1/10, 2010, exlibris voor Jos en Agaath van Waterschoot.
Hua Shaoying, S1/10, 2010, exlibris voor Jos en Agaath van Waterschoot.

De kwartaalprent
Dit is weer een prent om bij weg te dromen. Een prent om lang naar te turen. Gewoon linksonder beginnen met kijken en dan langzaam uw blik diagonaal omhoog laten glijden totdat de ogen tegen een obstakel stuiten. Gaat u rechtsaf naar het licht of worden uw ogen aangetrokken door het geheimzinnige donker in de verte. U kunt natuurlijk ook uw blik over of door het kleurige vlak laten gaan op zoek naar de kleurenavonturen die lonken.

Doe net als vroeger toen u op uw rug naar de wolken lag te kijken en er een oneindige wereld verscheen in vormen en kleuren. Dit is het universum waarin u zo graag al eerder binnen had willen gaan. Een wonderlijke wereld waar u, rechtsboven, in een euforie kunt uitvliegen.

Met dank aan Shaoying Hua.

Jos van Waterschoot

Uit: Grafiekwereld, jaargang 57, nummer 1