Fré Cohen

Portret Fré Cohen

Frederica Sophia Cohen, geboren te Amsterdam op 11 augustus 1903, volgde gedurende enkele uren per week de Grafische School aldaar. Van Wim Schuhmacher kreeg zij les in modeltekenen.

In 1923 trad zij in dienst bij de N.V. Ontwikkeling, een uitgeverij waarvoor zij ondermeer boekbanden ontwierp. Van 1924-1927 volgde zij de opleiding aan de Kunstnijverheidsschool te Amsterdam en van 1929-1932 was zij werkzaam bij de Amsterdamse Stadsdrukkerij, waar zij alle mogelijke ontwerpen voor stadsdrukwerk maakte zoals diploma’s, etiketten voor schoolschriften (met veilig verkeers teksten), affiches, programma’s, girochequeboekjes, kalenders jaarverslagen, enz., enz.

Zij tekende, lithografeerde, sneed in hout, maakte boekillustraties, exlibris, gelegenheidsgrafiek en allerlei ontwerpen voor drukwerk voor de A.J.C., de S.D.A.P. en de Arbeiderspers.

Voor ‘De Ontwikkeling’ ontwierp zij een uitgeversmerk, dat in de catalogus van de in 1977 aan haar gewijde tentoonstelling, abusievelijk haar eerste exlibris wordt genoemd. Onder haar exlibris zijn er vele voor bekende figuren uit de socialistische beweging, zoals Nico Bloemendaal, A.H. Gerhard, J. van de Kieft, Henk van laar, Coen van der Lende, Herman Molendijk en Koos Vorrink, alsmede andere voor met die beweging verbonden eenheden als de A.J.C. en de Arbeiderspers en huizen a;s de Paasheuvel en het Meenthuis.

Na verraad en arrestatie op haar onderduikadres te Borne, slikte zij gifpillen en overleed in een ziekenhuis te Hengelo op 12 juni 1943.

Downloads:
Werklijst exlibris

Enkele voorbeelden uit het werk van Fré Cohen (klik om te vergroten):