Chris Lebeau
Chris Lebeau werd op 26 mei 1878 geboren te Amsterdam, waar hij achtereenvolgens leerling was op de Kunst Nijverheid teekenschool ‘Quellinus’, de Rijksacademie. Ook was hij een leerling van de door Lauweriks en De Bazel opgerichtte Vahana school, waar op theosofische basis les werd gegeven. Tenslotte studeerde hij enige tijd aan de Academie te Antwerpen.
Hij werd aangesteld als leraar aan een avondvakschool te Amsterdam en later als hoofdleraar aan de Kunstnijverheidsschool te Haarlem (1903-1905).
Hij schilderde (portretten), tekende, etste, lithografeerde, batikte, sneed in hout (o.a. politieke prenten), werkte met goud- en zilverstift, ontwierp postzegels, affiches, behang, keramiek, damast (voor E.J.F. van Dissel en Zonen te Eindhoven), glas (voor de N.V. Glasfabrieken te Leerdam), glas in lood, kristal (voor de Kristallfabrieken van Moser te Wittenberg, Tsjechië) en interieurs, maakte wandschilderingen, boekillustraties en gelegenheidsgrafiek.
Vanaf 1914 was hij enkele jaren verbonden aan het toneelgezelschap ‘Die Haghespelers’ van Eduard Verkade, waarvoor hij decors ontwierp (Hamlet) en affiches, en waarmee hij een reis maakte naar het toenmalige Nederlands Indië.
Onder zijn vele leerlingen bevonden zich Bertha Bake, Piet Ducro (beide batikkers), Hans Beers, Johan Briedé, A. Spier, Jules Vermeire (beeldhouwer), Cor de Wolff en Jan P. Strijbos.
In de oorlogstijd vervalste hij documenten onder meer ten behoeve van Joodse landgenoten, hetgeen leidde tot zijn arrestatie. Hij stierf aan uitputting kort voor de bevrijding in het concentratiekamp te Dachau op 2 april 1945.
Hij maakte bijna veertig exlibris, die slechts ten dele gesigneerd zijn.
Downloads:
Werklijst exlibris
Enkele voorbeelden uit het werk van Chris Lebeau (klik om te vergroten):