Cees Andriessen

Portret Cees Andriessen

Geboren te Wageningen op 20 maart 1940, overleden te Apeldoorn op 26 april 2023.

Hij werd geboren als zoon van een typograaf. In Nijmegen volgde hij de grafische school om vervolgens als drukker aan het werk te gaan. Na een aantal jaren in drukkerijen te hebben gewerkt, werd hij reclame-ontwerper en -tekenaar. Daarnaast begon hij een avondstudie aan de Academie voor beeldende kunsten in Arnhem. In 1969 vestigde hij zich als vrij kunstenaar. Zijn grafisch werk omvat linosneden, die vanaf 1969 ontstaan, en houtsneden, waarmee hij zich sinds 1985 bezighoudt.

Cees werd meerdere malen onderscheiden: in 1986 ontving hij als eerste de Gelderland Grafiekprijs vanwege poëtische zeggingskracht gecombineerd met uitmuntend vakmanschap. In 2008 werd hij koninklijk onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau en ook in Duitsland ontving hij onderscheidingen voor zijn werk. Hij maakte jarenlang deel uit van de Raad voor Cultuur in Den Haag.

Cees Andriessen ziet een grote verwantschap tussen kunstenaar en schrijver, wat geresulteerd heeft in een aantal bibliofiele uitgaven en samenwerkingsprojecten met Nederlandse auteurs, onder wie Cees Nooteboom, Anna Enquist en Willem van Toorn. Geregeld maakt Andriessen een prent naar aanleiding van een door hem uitgekozen gedicht, dat in een speciale uitgave door de door hem in 1994 opgerichte Stichting De Witte Mier wordt uitgebracht.

Downloads:
Werklijst exlibris en gelegenheidsgrafiek tot en met 2016.

Literatuur

Klein heelal
Auteurs: Cees Andriessen, Frans Budé
Uitgever: Stichting de witte mier
Uitgegeven in: 2007
Oplage: 500 exemplaren

In deze bundel zijn bij het werk van Cees Andriessen gedichten gemaakt door Frans Budé. Achterin de bundel een werklijst van zijn exlibris en gelegenheidsprenten tot en met 2006.

Enkele voorbeelden uit het werk van Cees Andriessen (klik om te vergroten):