Ank Spronk
Ank Feenstra is geboren te Arnhem in 1919 en overleden in 2010. Zij is opgegroeid in Arnhem tussen de twee wereldoorlogen. Haar vader was architect en bleef tot het eind van zijn negentigjarige leven werkzaam.
Ank volgt een vierjarige cursus aan de kunstnijverheidsschool ‘Kunstoefening’, waar zij les krijgt van Gijs Jacobs van den Hof, Frans Zwolle jr en Hendrik Valk. Ank Feenstra doet eindexamen in de vakken illustratie en grafiek. Eigenlijk is ze pas sinds 1973 serieus met grafiek begonnen. Aanvankelijk zwart-wit, maar later voornamelijk in kleur.
Ank trouwde met Jan Spronk, die als schilder en edelsmid bekendheid heeft gekregen. Aanvankelijk woonden ze in Amsterdam, maar in de loop van de oorlog verhuisden ze naar Barchem. n Amsterdam had Ank aanvankelijk het plan, om kinderboeken, en dan vooral de illustraties, te gaan maken. Later in Barchem ontstonden van haar hand vrij grote plastieken, vrouwenfiguren in cement gegoten, die nu nog te zien zijn in het tegelmuseum ‘It noflik sté’ in Otterlo.
Pas na het overlijden van haar echtgenoot treedt de zelfstandige kunstenares Ank Spronk naar buiten. Dat is rond haar vijftigste jaar en het is dus niet zo verwonderlijk dat het werk van deze laatbloeier een weloverwogen en evenwichtig karakter heeft.
De eerste fase in het etswerk van Ank Spronk wordt gekenmerkt door zwart-wit etsen met geheimzinnige tuinen, warrige struiken en scènes met ruïnes. Allemaal onderwerpen die samenvallen met heftige en verwarrende periodes in het persoonlijk leven. Later ging ze ook veel buiten tekenen direct naar de natuur. Aquarellen en gouaches uit Frankrijk, Spanje, Griekenland en de eigen omgeving, de Achterhoek. In tegenstelling tot de meestal naturalistische aquarellen en gouaches is in de beginjaren een fantasiewereld de basis voor de grafiek: ruïnes, kastelen, dieren, plantaardige vormen, landschappen en soms de menselijke figuur. Later maakt ze dertig reizen naar Rusland en die krijgen hun weerslag in haar oeuvre. In 1974 maakt ze met behulp van haar etstechniek haar eerste exlibris. Veel kleingrafiek zal nog volgen.
bron: Nobilis Cahier nr.7, Ank Spronk-Feenstra
Downloads:
Ank Spronk werklijst exlibris
Enkele voorbeelden uit het werk van Ank Spronk (klik om te vergroten):