Sprankelende exlibris van Maria Noblé

Maria Noblé; exlibris voor Thea Winter

De exlibris van de Russisch-Duitse kunstenares Maria Noblé-Shchukina hebben een positieve uitstraling en geven de beschouwer het gevoel te leven in een paradijs. Uiteraard is het vaak de voorstelling op het exlibris die vertelt over een gelukkig leven in een zorgeloze wereld. Maar Maria Noblé gebruikt de beeldende middelen om te bevestigen dat het geluk op haar boekmerken haast tastbaar is.
Een treffend voorbeeld van deze Hof van Edensfeer is te zien op het exlibris dat Maria Noblé gemaakt heeft op naam van Thea Winter.
Vanaf linksonder kijkt men op naar het nobele gelaat van een elegante en lieftallige dame. Zij staat bij de ingang van een arcadische bomenhof. Een ingang die gemarkeerd wordt door een renaissancistische rondboog, geflankeerd door nissen. Hier past het motto ‘carpe diem’.
De wijze waarop de vrouw een bloem plukt en de geur in zich opneemt past bij het plukken van de dag.

Maria Noblé; schoppendame voor Akiko Uchida

Maria Noblé gebruikt als compositievorm enerzijds de verticale vormen van een statig triptiek en voegt daar een dominante diagonale richting aan toe. Een diagonale richting die begint bij de hand van de vrouw en daarna het oog van de beschouwer leidt over het gelaat in de richting van een weelderig en sprankelend kapsel.

Maria Noblé is in 1981 geboren te Novosibirsk in het zuiden van Siberië, waar zij haar jeugd doorbracht. Zij herinnert zich vooral het oude houten huis, waar zij opgroeide, met de grote tuin in het centrum van de stad. De tuin waar zij kon spelen met haar katten en, nadien, veel kon tekenen. Tekenen zou haar grote passie worden.
In 1999 verhuisde zij naar Sint Petersburg waar ze tot 2005 een opleiding volgde aan het Instituut voor Toegepaste Kunst, waar zij les kreeg van de kunstenaar Oleg Yahnin. Bij toeval kwam ze er in aanraking met de exlibriskunst. De oude mevrouw bij wie ze in Sint Petersburg een kamer huurde liet haar op een dag de exlibrisverzameling van haar man zien. En vanaf die tijd gingen hun gesprekken meestal over exlibriskunstenaars en grafische technieken. En het moest zo zijn: in 2001 maakte zij op haar studentenkamer haar eerste exlibris, uitgevoerd in de etstechniek.

Na haar afstuderen in Sint Petersburg kon zij een opleiding gaan volgen aan de Academie voor Toegepaste Kunst in Hannover. In 2011/2012 studeerde zij, dankzij de Erasmus-uitwisseling, in Milaan. Uiteindelijk studeerde zij af als designer in 2013 aan de Academie te Hannover. Momenteel woont ze in München waar ze werkt als grafisch ontwerper, boekillustrator en exlibriskunstenaar.
In de laatste jaren heeft Maria Noblé zich een vaste plaats verworven tussen de Europese exlibriskunstenaars. Dat is mede te danken aan haar aanwezigheid op veel exlibriscongressen en ruilbijeenkomsten. Zij maakt dankbaar gebruik van de intimiteit van de exlibriswereld. En haar acte
de présence sprankelt gelijk haar boekmerken

Maria Noblé, exlibris voor Giorgio Frigo

Uit: Grafiekwereld, jaargang 1, 2014, nummer 4